DURGUN SULARDA ÖZÜMLEME KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ VE
SU KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ
PROJENİN AMACI
Göl, gölet ve baraj göllerinin besin elementleri açısından özümleme kapasitelerinin belirlenmesi ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanabilmesi maksadı ile su kalitesinin iyileştirilmesi çalışmalarının belirlenmesidir.
Proje kapsamında; ülkemizde kirlilik yükleri açısından önceliklendirilen 11 havzada (Akarçay, Büyük Menderes, Ceyhan, Gediz, Kızılırmak, Konya Kapalı, Küçük Menderes, Meriç-Ergene, Sakarya, Susurluk, Yeşilırmak) 422 durgun su kütlesinde çalışmalar yürütülecektir.
PROJENİN ÖNEMİ
Artan su talebine karşılık kullanılabilir tatlı su kaynaklarının azlığı, mevcut su kaynaklarının kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi çalışmalarını gerekli kılmaktadır. Yerüstü sularında; kirletici kaynaklardan gelen besin elementlerinden özellikle azot ve fosfor bileşiklerinin aşırı miktarda artması, ekosistem üzerinde olumsuz etkiler oluşturmakta ve aşırı miktarda alg çoğalması olarak tanımlanan ötrofikasyona neden olmaktadır. Bu besin elementlerinin alıcı ortama girişi ile sucul ekosistemin doğal özümleme kapasitesini aşması halinde; hem su kolonunda hem de sedimentte çeşitli çevresel sorunlar meydana gelmektedir.
Özellikle göl, baraj ve gölet gibi durgun su kütlelerinde görülen ötrofikasyon probleminin önlenmesi ve bu su kütlelerinin etkin bir şekilde yönetimi için su kütlelerinin besin elementleri açısından özümleme kapasitelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Özümleme kapasitelerinin bilinememesi sebebiyle su kütlesinin kirletici kaynaklardan gelen azot ve fosfor yüklerinin ne kadarını tolere edebileceği tahmin edilememektedir. Bu itibarla özümleme kapasitelerinin belirlenmesi, hem su kalitesinin iyileştirilmesi hem de etkin yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir.
Tanıtım Broşürü İçin Tıklayınız...
Tanıtım Broşürü 2 İçin Tıklayınız...
FAYDALI LİNKLER